Cuma, Mart 29, 2024
spot_img
Ana SayfaGenelUzun yolda sürüş

Uzun yolda sürüş

 

Uzun yolda sürüş. 9 günlük bayram tatili bugün itibarı ile başlıyor. Bundan dolayı birçok kişi tatil veya bayram ziyareti amacıyla yollara düşecek. Uzun yol yaparken dikkat edilmesi gereken noktalar, aslında genel olarak otomobil kullanırken dikkat edilmesi gerekenlerden farklı değildir. Ancak özellikle tatil başlangıcı ve bitişi dönemlerinde trafiğin bazı bölgelerde yoğunlaşması ve uzun saatler boyu araç kullanmanın getirdiği yorgunluktan dolayı kazalarda artış gözlenmektedir. Biz de uzun yol sürüşlerinde dikkat edilmesi gereken noktaları aşağıda özetliyoruz. Uzun yolda sürüş öncesi…

Yola çıkmadan önce

*Aracınız bakımlı olsun. Fren kontrolü, sıvı kontrolleri, kayış kontrolleri, aydınlatma grubu kontrollerini ihmal etmeyin. Bunun dışında yazın sileceklere ihtiyacınız olmayacağını düşünmeyin, ani bir yaz yağmurunda sağlam sileceklere ihtiyacınız olacaktır.

*Aracınızın içi ve dışı temiz olsun. Mesela iç mekânda kış zamanlarından kalan gereksiz şeyler, çöpler olabilir. Sürücü koltuğunun altında unutulmuş bir pet şişe acil bir durumda yuvarlanarak fren pedalının altına girebilir. Bagajda da gereksiz eşyalar varsa bunları çıkartın.

*Lastikler önemli. Lastik hava basınçlarını, lastikler soğukken fabrikanın önerdiği değerlere getirin. Lastik basınç etiketleri sürücü kapısı içinde veya yakıt deposu kapağı içindedir. Stepne kontrolü unutulmamalı. Doğru lastik basıncı ile yakıt tüketimi düşer, sürüş güvenliği artar.

*Eğer rot ayarlarında ve lastiklerin balansında sorun varsa bunları mutlaka yaptırın. Zira kısa süreli sürüşlerde bu olumsuzluklar insana katlanılabilir gibi gelse de, uzun yolda size yorgunluk olarak dönecektir. Bunun sonucunda sürüş konforunun azalmasından daha da kötüsü sürüş güvenliği de olumsuz etkilenecektir. Ayrıca araçta hem mekanik yıpranmalar artacak, hem de lastikler düzensiz aşınacaktır.

*Yola yorgun ve uykuluyken çıkmayın. Yolculuktan önce zinde ve dinç olmak, yorgunluk ve uykusuzluk kaynaklı sürücü hatalarını azaltır.

*Mecbur kalmadıkça gece yolculuğu yapmayın. Özellikle gece yarısı 01:00-03:00 arası insanın en uykulu olduğu zaman dilimidir.

*Koltuk ve ayna ayarlarını doğru şekilde yapın.

*Arka koltuktakiler de dâhil, araçtaki herkesin emniyet kemerini takmış olması, emniyetin en önemli kurallarındandır.

*Keyifli bir müzik listesi hazırlayın, yolun ve tatilin tadını çıkartmaya hazır olun.

Yola çıktıktan sonra

*Aceleci olmayın. Sabırlı olun. Aracı sakin şekilde kullanın ve tacizci-hatalı kullanım yapan sürücülere karşılık vermeyin, bırakınız geçsin.

*Eğer aracınız eski bir araçsa ve gündüz farları yoksa hava aydınlık da olsa kısa farlarınızı yakarak yol alın. Unutmayın trafikte en önemli kurallardan bir tanesi “gör ve görül” kuralıdır.

*Kaliteli bir polarize güneş gözlüğünüzün olması özellikle karşıdan gelen güneşte fayda saylayacaktır.

*Her zaman “uyanık” olun ve dikkatiniz yolda olsun. Sürücü cep telefonu gibi şeylerle meşgul olmamalıdır.

*Eğer sürekli şekilde klima açık ve camlar kapalı şekilde yol alıyorsanız kabin içindeki hava kurur, belirli aralıklarda camı açarak kabin içindeki havayı tazelemek araç içindeki herkese iyi gelecektir. Ancak bunu egzozundan duman atan bir araç arkasında yapmayın!

*Aracın, trafik kurallarının izin verdiği sınırlar dâhilindeki hızlarda kullanın ve fizik kurallarını zorlamayın. Konvoylarda takip mesafesini koruyun.

*Özellike “duble yol” olarak anılan yollarda ve bu yollara bağlanan tali yollarda, zaman zaman yolu dikine kesen dörtyol ağızlarına gelirken hızı kontrollü şekilde azaltın.

*2 saatte bir 15 dakika mola verin ve araçtan inerek hareket edin.

*Yanınızda su ve size enerji verecek şeyler bulundurun.

Herkese iyi ve güvenli yolcuklar!

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

 

spot_imgspot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Kategoriler