Telefon tutucu yasak mı? 3 Temmuz 2026 tarihli ve 33299 sayılı Resmî Gazete‘de yayımlanan Karayolları Trafik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile telefon tutucu, araç kamerası, sürücü görüş alanı, seyir halindeki görüntü cihazları ve araçlara sonradan eklenen ses sistemlerine ilişkin yeni düzenlemeler yürürlüğe girdi.
İçişleri, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlıkları tarafından hazırlanan düzenleme, yayımlandığı tarihte yürürlüğe girdi.
Sürücü görüş alanı, telefon tutucu ve araç kamerasına ilişkin düzenleme
Yönetmeliğin 3’üncü maddesinde yapılan değişiklikle “Görüntü Cihazı” ve “Sürücü Görüş Alanı” kavramları Karayolları Trafik Yönetmeliği’ne eklendi.
Buna göre sürücünün ön cam, ön yan camlar ve dış aynalar aracılığıyla yolu, trafiği ve çevresini görebildiği görüş alanını engelleyecek aksesuar ve eşyaların bulundurulması yasaklandı.
Araç üreticisi tarafından sunulan orijinal donanımlar bu düzenlemenin dışında tutulurken, direksiyon simidinin veya gösterge panelinin en üst seviyesinden itibaren 5 santimetreyi aşmayan yükseltiler ile ön cama monte edilen araç kameraları ve telefon tutucular istisna kapsamında değerlendirilecek ve görüşü engelleyici unsur olarak kabul edilmeyecek.
Seyir halindeki görüntü cihazlarına yeni kural
Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin 144’üncü maddesinde yapılan değişiklikle sürücülerin seyir halindeyken izleme ve kullanma sahası içinde kalan görüntü cihazlarında video veya televizyon yayını izlemeleri yasaklandı.
Buna karşılık sürüş, park veya navigasyon yardımına yönelik sistemler, araç içi ve dışını gösteren kamera ve kayıt cihazları ile aracın kontrolü ve sistem ayarlarına ilişkin ekranların bu amaçlarla kullanılması yasak kapsamında değerlendirilmeyecek.
Kurala aykırı davranan sürücüler hakkında Karayolları Trafik Kanunu’nun 72’nci maddesinin ikinci fıkrası kapsamında işlem yapılacak.
Sonradan eklenen ses sistemlerine sınırlama
Yönetmelikle birlikte araç üreticisi tarafından belirlenen donanımlar dışında ilave hoparlör, amplifikatör, subwoofer ve benzeri ses sistemlerinin bulundurulması veya kullanılması da yasaklandı.
Ancak araçların bagaj bölümünde en fazla bir adet maksimum 45 Hz subwoofer ile bir adet maksimum 300 watt amplifikatör bulundurulmasına izin verilecek.
İlave sistemlerin belirlenen standartlara aykırı olması, bagajda birden fazla sistem bulunması veya sesin araç dışına taşarak kamunun rahat ve huzurunu bozacak şekilde kullanıldığının tespit edilmesi halinde, Karayolları Trafik Kanunu’nun 72’nci maddesi kapsamında işlem yapılacak.
M2 ve M3 sınıfı araçlarda yolcu ekran düzenlemesi
Yönetmelikte ticari amaçla yolcu taşımacılığı yapılan M2 ve M3 sınıfı araçlara (minibüs ve otobüsler) ilişkin düzenlemeye de yer verildi.
Buna göre koltuklara, koltuk önündeki ayırma duvarlarına, mutfak ünitesine veya yolcuya yakın alanlara bireysel sesli ve görüntülü cihazlar yerleştirilebilecek. Ancak bu cihazların şoför tarafından izlenemeyecek şekilde konumlandırılması ve şoför tarafından yönetilememesi gerekecek.
Sık Sorulan Sorular
Telefon tutucu yasak mı?
Hayır. 3 Temmuz 2026 tarihli Karayolları Trafik Yönetmeliği değişikliğine göre ön cama monte edilen telefon tutucular, direksiyon simidinin veya gösterge panelinin en üst seviyesinden itibaren 5 santimetreyi aşmayan yükseltiler kapsamında istisna olarak değerlendiriliyor ve görüşü engelleyici unsur olarak kabul edilmiyor.
Araç kamerası kullanmak yasak mı?
Hayır. Yönetmeliğe göre ön cama monte edilen araç kameraları istisna kapsamında değerlendiriliyor ve görüşü engelleyici unsur olarak kabul edilmiyor.
Seyir halindeyken araç içi ekranda video izlenebilir mi?
Hayır. Karayolları Trafik Yönetmeliği’ne göre sürücülerin seyir halindeyken izleme ve kullanma sahası içinde kalan görüntü cihazlarında video veya televizyon yayını izlemeleri yasak. Kurala uymayanlar hakkında Karayolları Trafik Kanunu’nun 72’nci maddesinin ikinci fıkrası kapsamında işlem yapılıyor.
Navigasyon ve araç ekranı kullanmak yasak mı?
Hayır. Sürüş, park veya navigasyon yardımı amacıyla kullanılan sistemler ile araç içi ve dışını gösteren kamera ve kayıt cihazları, ayrıca aracın kontrolü ve sistem ayarlarına ilişkin ekranların bu amaçlarla kullanılması yasak kapsamında değerlendirilmiyor.
Araca sonradan ses sistemi, amfi veya subwoofer taktırmak yasak mı?
Yönetmelik, araç üreticisi tarafından belirlenen donanımlar dışında ilave hoparlör, amplifikatör (amfi), subwoofer ve benzeri ses sistemlerinin bulundurulmasını veya kullanılmasını yasaklıyor. Ancak bagaj bölümünde en fazla 1 adet maksimum 45 Hz subwoofer ile 1 adet maksimum 300 watt amplifikatör (amfi) bulundurulmasına izin veriliyor. Belirlenen sınırların aşılması veya sesin araç dışına taşarak kamunun rahat ve huzurunu bozacak şekilde kullanıldığının tespit edilmesi halinde, Karayolları Trafik Kanunu’nun 72’nci maddesi kapsamında işlem yapılıyor.



