Cuma, Temmuz 26, 2024
Ana SayfaÇevreLASDER’in hedefi 113 bin ton lastik toplamak

LASDER’in hedefi 113 bin ton lastik toplamak

Nisan 2012’de beş yaşına basacak olan LASDER (Lastik Sanayicileri Derneği), ÖTL (Ömrünü Tamamlamış Lastik) toplayarak çevreye ve ülke ekonomisine kazandıran bir dernek. Bugüne kadar 173.000 ton ÖTL (Ömrünü Tamamlamış Lastik) toplayan LASDER’in 2012 hedefini LASDER Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Bayman 113.000 ton ÖTL olarak açıkladı. LASDER Genel Sekreteri Bahadır Ünsal ise beş yılda lisanslı geri dönüşüm tesis sayısının 4’ten 18’e çıktığını, tesislerden sadece birinin yılda 70 milyon KW/S elektrik üretebilecek kapasiteye sahip olduğunu kaydederek “Bu tablo atık ÖTL yönetimi konusunda doğru yolda olduğumuzun ve kamuoyunda yarattığımız güvenin yansımasıdır” dedi.

 

LASDER Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Bayman, lastik sanayicileri olarak kurdukları derneğin kısa zamanda önemli bir sosyal görevi yerine getirdiğini belirterek şunları söyledi: “Üstün, yenilikçi ve çevreci teknolojilerle lastiklerimizi üretmek yetmiyordu. Daha da fazlasını düşünmemiz; ürettiğimiz lastikler ömrünü tamamladığında mal olacağı sonuçları kontrol altında tutmamız gerekiyordu. İşte lastik sanayicileri olarak bu çıkış noktası ile bir araya gelerek kurduğumuz LASDER Nisan ayında beş yaşını dolduruyor. Artık çok iyi biliyoruz ki lastik de ekonomik değeri yüksek bir geri dönüşüm malzemesi. Bu beş yılda LASDER varoluş amacına uygun bir strateji izleyerek sosyal görevini yerine getirmiş; tüm atık değerlendirme sistemleri içinde örnek bir model yaratmıştır. Yıllara göre toplanan ÖTL miktarlarındaki artış ve 2012 hedefinin 100 binli rakamların üstünde öngörülmesi bunun göstergesidir”.

 

LASDER Genel Sekreteri Bahadır Ünsal ise 173.000 ton ÖTL’nin 88.500 tonunu sadece 2011 yılında topladıklarını ve iki yıldır hedeflerini tutturduklarını belirterek; geri kazanımla elde edilen ekonomik değeri şöyle açıkladı: “Bugüne dek topladığımız 173.000 ton ÖTL’den geri dönüşümle 63.000 ton granül; 14.000 ton çelik; 4000 ton kauçuk toz üretildi. Bunların parasal değeri yaklaşık 35 milyon TL’dir. Toplanan 173.000 ton ÖTL’nin kapasite kullanım miktarı nedeniyle 85.000 tonu malzeme geri kazanım tesislerine teslim edilirken, 88.000 tonu ise çimento üretim tesislerinde enerli geri dönüşümü amacıyla kullanılmıştır”.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

 

spot_imgspot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Kategoriler